Home   |   Medewerkers   |   Stagiairs  

Actie!
Vind je het leuk om mee te denken over strategie, inkoop en acties in de winkel? Stap dan gewoon eens op je leidinggevende af. Die zal blij verrast zijn met je idee├źn.

Stagiairs

Een stage geeft leerlingen de kans om wat zij op school leren, in de praktijk toe te passen. Een stage volgen is een verplicht onderdeel van een (v)mbo beroepsopleiding en laat zien welk werk de opleiding hoort. Vaak is een medewerker de stagebegeleider/praktijkopleider van de leerling.

Erkend leerbedrijf
Een stage voor een beroepsopleiding mag alleen worden gedaan bij bedrijven die daarvoor zijn ‘erkend’. Een erkend leerbedrijf moet voldoen aan voorwaarden waardoor de stage ook succesvol kan worden voor zowel de stagiair als het bedrijf. Dat ‘erkennen van stagebedrijven’ gebeurt door Kenniscentrum Handel.

Begeleiding in leerbedrijf
De begeleiding van een stagiair in een erkend leerbedrijf gebeurt door de praktijkopleider. Dat is een werknemer van het bedrijf waar de stage wordt gevolgd. Hij leidt de stagiair op en begeleidt hem tijdens zijn stage. De praktijkopleider beschikt (minimaal) over hetzelfde opleidingsniveau als waarvoor de stagiair wordt opgeleid en heeft enkele jaren praktijkervaring.
De praktijkopleider vervult een belangrijke rol in de opleiding van de stagiair. Behalve deskundigheid vraagt een dergelijke begeleidingsfunctie ook om betrokkenheid, motivatie en plezier in het overdragen van kennis over het vak. Kenniscentrum Handel (KCH) organiseert trainingen om stagiairs te kunnen begeleiden.

De afspraken die worden gemaakt bij de stage worden vastgelegd in een bpv-overeenkomst (bpv staat voor beroepspraktijkvorming of stageperiode). De praktijkopleider ziet toe op naleving van de afspraken, zodat niets een succesvolle stage in de weg staat.
 

Meer informatie

Lees alles over stages en praktijkopleiders op de site KCH.

Naar boven